Waar zijn wij nu eigenlijk mee bezig?

Wat doen wij? Waarom doen wij eigenlijk wat wij doen? Wat houdt ons bezig? Waarom niet anders?

woensdag 9 september 2009

9.9.9 Dag van de………………….

Vandaag is het de 9e van de 9e in 2009. Voor de mensen die het is ontgaan, de dag van de Duurzaamheid. De dag van de duurzaamheid is een initiatief van de stichting Urgenda. Op deze dag worden tal van initiatieven ontplooid in het teken van duurzaamheid.

Op de website van Urgenda staat achter de tab “Filosofie” dat de unieke delta Nederland zowel fysiek als sociaal voor een enorme uitdaging staat. Fysiek zal er een drastische herinrichting van Nederland nodig zijn vanwege toenemend verkeer, stijgende behoefte aan huisvesting als ook de problematiek van het stijgende water. Sociaal zal ons land sterk te maken krijgen met de gevolgen van de vergrijzing. Urgenda pleit daarom voor een duurzaamheidsbeweging met een programma-aanpak.

Het is belangrijk om de vraag op de agenda te krijgen hoe een andere wijze van werken een bijdrage kan leveren aan een meer duurzame samenleving.

Voor de hand ligt om dan direct te denken aan beperking van het woon-werk verkeer door vaker virtueel te werken. Of anders gaan denken over de rol van het kantoor bij het werken. Beperking van ruimtegebruik door kantoren. Anders omgaan met energie in kantoren zelf. Of meer toegesneden op de medewerkers die met elkaar de dag doorbrengen: anders gaan eten.  Of adequater IT middelen inzetten bij de ondersteuning van mensen die vanwege ouderdom hulpbehoevend worden. Het punt is natuurlijk dat alles wat met IT te maken heeft ook energie kost. Op dit punt ligt er ook de opgave voor de producenten van IT-middelen om aandacht te schenken aan zuinige appratuur. Laten zij ook wat dat betreft een voorbeeld nemen aan de automobiel industrie.

Geen opmerkingen: