Waar zijn wij nu eigenlijk mee bezig?

Wat doen wij? Waarom doen wij eigenlijk wat wij doen? Wat houdt ons bezig? Waarom niet anders?

woensdag 30 september 2009

Den Haag, here we come

(eerder geplaatst als artikel binnen de community Vernieuwing in werk, klik )

De discussie over Troonrede is weer wat geluwd. Even wat citaten:

De huidige tijd vraagt om vastberadenheid en bereidheid tot verandering.....De noodzakelijke veranderingen bieden perspectief op een economisch en sociaal krachtig Nederland.....moeilijker om de kosten te dragen van een vergrijzende bevolking ....noodzakelijke overgang naar een economie waarin voluit recht wordt gedaan aan de eisen die een goed klimaat- en milieubeleid ons stelt.....de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.... ..De heroverwegingen moeten er ook toe leiden dat onderwijs, kennis, innovatie en ondernemerschap doelgerichter worden ingezet om economische groei te bevorderen.....

Ik zie de volgende aanknopingspunten naar HNW:

  • noodzaak om te veranderen
  • problematiek van de vergrijzing
  • noodzaak om te innoveren
  • noodzaak om duurzamer te leven
  • noodzaak om constant te blijven leren

Den Haag wil alles open gooien. Sommigen zien dat als een gebrek aan visie. Daar kun je lang over discussieren. Laten wij als community proberen wat handvatten aan te reiken aan de politiek. De politiek heeft uiteindelijk 2 stuurmiddelen: geld en wetten. Laten wij proberen in die geest tot een voorzet te komen.

Een blauwdruk?

Ik heb hieronder wat eerste gedachten op een rij gezet. Zeker niet met de intentie om volledig te zijn. Maar wat ik mij wel afvraag  en wat ik aan jullie wil voorleggen is of volgens jullie de overheid uberhaupt een rol kan vervullen bij het anders gaan werken? Verder ben ik benieuwd of ik hierboven volgens jullie de belangrijke thema’s heb benoemd, of mis ik thema’s. Ten slotte als je van mening bent dat er een taak voor de overheid is weggelegd bij de Vernieuwing in het werk aan wat voor soort maatregelen denk je dan zelf?

Hoe kunnen wij het innovatie-klimaat verbeteren?

Er is al een behoorlijke trend waarneembaar dat mensen als zelfstandige ondernemer aan de slag gaan en op projectbasis hun kennis en kunde inzetten. Voordeel hiervan is dat deze nieuwe nomaden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan kennis kruisbestuiving doordat zij kennis verworven in het ene bedrijf in kunnen brengen in het andere bedrijf. Voor de kennis zijn zij de liaison officers, de verbindingstroepen. Tegelijkertijd moeten wij echter beseffen dat de borging van kennis binnen bedrijven minsten zo belangrijk is en door het heen en weer bewegen van deze ondernemende nomaden treedt daar juist een risico op. Maatregelen die ik zou willen voorstellen:

  1. Het opereren als zelfstandige ondernemers kan fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt.

  2. Tevens kan aandacht worden besteed aan versterking van de sociale positie van deze opndernemers door ook voor deze groep aandacht te besteden aan kinderopvang, uitval door ziekte, pensioenvoorziening. Dat lijkt haaks te staan op ondernemerschap. Maar ik ben van mening dat het niet wenselijk is om op alle fronten ondernemer te zijn.

  3. Door binnen bedrijven en organisaties andere vormen van communicatie en samenwerking te introduceren die het innovatief vermogen van de onderneming kunnen vergroten. Je zou je voor kunnen stellen dat als het innovatief vermogen aantoonbaar wordt vergroot hiervoor achteraf subsidie-mogelijkheden worden aangereikt. Of is dit volgens jullie nooit meetbaar te maken?

Problematiek van de vergrijzing

Het aantal ouderen neemt naar verhouding toe, de lasten ten gevolge van zorg en pensioenen stijgen daardoor en ouderen zullen ook langer aan het arbeidsproces moeten deelnemen.Mogelijke maatregelen:

  1. Rationalisatie van proces en organisatie in de zorg, oftewel anders gaan werken in de zorg;

  2. Maatregelen nemen die ertoe bijdragen dat ouderen zowel mentaal als fysiek minder snel hulpbehoevend worden. Door vergroting van de weerbaarheid kunnen belangrijke kostenvoordelen worden bereikt en kan de zorg die beschikbaar is beter worden ingezet voor diegenen die het echt nodig hebben.

  3. Wij moeten nadenken over factoren als stress en uitputting ten gevolge van de huidige wijze van werken. Hoe kunnen wij die terugdringen, wat is daarvoor nodig, welke veranderingen moeten daarvoor worden doorgevoerd?

  4. Wij zullen de paradox moeten doorbreken dat er aan de ene kant een verheerlijking is van jeugd en jong zijn en er tegelijkertijd in steeds grotere mate een beroep zal worden gedaan op de inzet van senioren. Ik heb hiervoor geen pasklaar antwoord, maar ik ben van mening dat hier ook een belangrijke culturele uitdaging ligt. Hoe zien jullie dat?

Noodzaak om te innoveren

Al erg lang wordt banadrukt dat het voor de Nederlandse economie van zeer groot belang is dat innovatie wordt gestimuleerd. Tegelijkertijd is het daarbij de vraag hoe dat dan moet? Een ding is zeker voor mij helder, namelijk dat de wijze waarop je je dagelijkse werk doet je eerste focuspunt moet zijn als het om verandering gaat. Ook hier geen pasklare antwoorden, maar wel een paar uitgangspunten: werk vanuit passie, practice what you preach, treedt buiten gebaande paden en stel je open naar buiten, ben bereid om je steeds opnieuw te orienteren.

Noodzaak om duurzamer te leven

Het is belangrijk om de vraag op de agenda te krijgen hoe een andere wijze van werken een bijdrage kan leveren aan een meer duurzame samenleving. Voor de hand ligt om dan direct te denken aan beperking van het woon-werk verkeer door vaker virtueel te werken. Of anders gaan denken over de rol van het kantoor bij het werken. Beperking van ruimtegebruik door kantoren. Anders omgaan met energie in kantoren zelf. Of meer toegesneden op de medewerkers die met elkaar de dag doorbrengen: anders gaan eten.  Of adequater IT middelen inzetten bij de ondersteuning van mensen die vanwege ouderdom hulpbehoevend worden. Het punt is natuurlijk dat alles wat met IT te maken heeft ook energie kost. Op dit punt ligt er ook de opgave voor de producenten van IT-middelen om aandacht te schenken aan zuinige appratuur. Laten zij ook wat dat betreft een voorbeeld nemen aan de automobiel industrie. In de afweging meer wegen of meer bandbreedte zal de overheid sterker moeten inzetten op IT-infrastructuur.

Noodzaak om constant te blijven leren

Misschien is dat wel de belangrijkste boodschap. Mensen moeten eraan wennen dat het leren een constant proces is. Veranderingen gaan erg snel. Dat is een appel aan de mensen zelf, maar ook aan bedrijven en organisaties om aan het leren constant aandacht te schenken en daar ook geld en tijd voor uit te trekken. De overheid zou bedrijven hierop kunnen beoordelen en positief beleid belonen.

GRAAG JULLIE REACTIE OP DEZE PUNTEN

Geen opmerkingen: